Blog · Zullen we #GreenCultures bouwen?

Om onze dromen van een nieuw begin en een betere wereld waar te maken, helpt het als we beter naar elkaar zouden luisteren, betere dialogen gaan hebben en sociale ranking aan onze groene voornemens geven.

Ieder jaar wordt het Oud en Nieuw. Ieder jaar vieren we een nieuw begin. Ieder jaar bedenken we goede voornemens die ons leven beter, gezonder, mooier, rijker maken. En ieder jaar doen we een beetje of we opnieuw kunnen beginnen.

Maar dat opnieuw beginnen is een illusie, want we zijn allemaal het product van alles dat we al hebben ervaren en geleerd. Wij zijn het product van onze geschiedenis. En toch… ik zou het onszelf gunnen… dat nieuwe begin. En hoewel ik weet dat het een illusie is…hoe zou de wereld eruit zien als we opnieuw onze samenleving zouden mogen ontwerpen? Welke keuzes zouden we dan maken? 

Kiezen voor een gezonde relatie

Ik zou kiezen voor gezonde bossen, voor besneeuwde bergen, voor een bevroren noordpool en een bruisende jungle. Voor brullende rivieren vol vis en levende oceanen. Ik zou kiezen voor een economisch systeem dat niet drijft op het kopen van zinloze spullen, op het verbranden van niet-hernieuwbare fossiele brandstoffen en op het uitbuiten van andere mensen en onze leefomgeving.

Dan zou ik bouwen aan bedrijven en organisaties waarin duurzaamheid en inclusiviteit de nieuwe maatstaf zijn. Waarin iedereen erbij hoort, waarin we echt naar elkaar luisteren en elkaars belangen meewegen in het nemen van belangrijke besluiten. Dan zou ik bouwen aan een samenleving waarin de relatie tussen mensen en hun leefomgeving gezond, duurzaam en volhoudbaar is.

Om die samenleving te bouwen is een revolutionaire andere kijk nodig op onze economie, de manier waarop de samenleving is georganiseerd, de manier waarop we met onze natuurlijke hulpbronnen omgaan, en de manier waarop we met elkaar omgaan. Om dat voor elkaar te krijgen hebben we een cultuurverandering nodig.

Duurzame dialogen

Dat lukt je niet alleen, daarvoor moet je samenwerken met je buurtgenoten, je medewerkers, klanten, leveranciers en andere stakeholders en ketenpartners. We need everyone. En daarvoor zijn betere dialogen nodig, want samenwerking en cultuur bouw je in dialoog. Een duurzame wereld vraagt om duurzame dialogen, waarin je met elkaar betekenis geeft aan de wereld om je heen, waarom het is zoals het is, wat je wilt veranderen, wat dat dan betekent en wat daarvoor nodig is.

Jezelf belonen voor kleine stapjes

En we kunnen wat leren van onze goede voornemens. Veel voornemens sneuvelen vroegtijdig, maar waarom lukt het je sommige voornemens toch waar te maken? Door klein waarneembaar gedrag te bedenken en het uitvoeren daarvan verleidelijk te maken voor jezelf, door jezelf te belonen voor de kleine dagelijkse stapjes die je zet. Het helpt ook om enige sociale en publieke druk te organiseren zodat je niet meer terug kan zonder gezichtsverlies. Het helpt om je goede voornemens ranking te geven om ze waar te maken. Die mooiere wereld komt vanzelf dichterbij als we duurzaamheid ranking geven, in ons eigen leven en in onze organisaties.

Om onze dromen van een nieuw begin en een betere wereld waar te maken, helpt het als we beter naar elkaar zouden luisteren, betere dialogen gaan hebben en sociale ranking aan onze groene voornemens geven.

Big things often have small beginnings