Blog · Over Groenland en storytelling

Verhalen brengen mensen in beweging en maken grootse dingen mogelijk. Maar als je je niet aan veranderende omstandigheden aanpast en een nieuw verhaal creëert, kun je zomaar uitsterven. In 2010 woonde ik drie maanden op Groenland en hoorde dit verhaal.

Omstreeks 980 na Christus werd de Viking Erik de Rode voor drie jaar verbannen van IJsland voor een moord nadat hij eerder al met zijn vader uit Noorwegen was gevlucht. Hij vertrok van IJsland met een schip vol familie en volgers en ging op zoek naar nieuwe land om zich te vestigen. En dat vond hij, ruig, ijzig en koud. En onbewoonbaar voor een kleine groep mensen.

Om het daar te redden had Erik de Rode medereizigers nodig. Hij doopte het land ‘Groenland’, keerde na drie jaar verbanning terug naar IJsland en vertelde wie het maar horen wil over hoe vruchtbaar, groen en leeg dit nieuwe land was (hoewel de inheemse Inuït en hun Dorset-voorvaderen daar al eeuwen woonden). 

Dit verhaal over vruchtbaar en leeg land sloeg aan in het relatief overbevolkte IJsland, en Erik wist een groep van zo’n 300 medereizigers (mannen, vrouwen en kinderen) te verzamelen. Eenmaal aangekomen bleek Groenland helemaal niet zo groen, vruchtbaar en leeg was, maar was er geen weg terug. De reis was gevaarlijk en veel schepen hadden de reis niet overleefd. Met de overblijvers wist Erik de Rode een bloeiende samenleving van 3.000 - 6.000 mensen op te bouwen, wat hem alleen nooit gelukt was. De kracht van een goed verhaal in één woord: Groenland.

Lees verder...